Uanset om du spiller den klassiske sopranukulele, eller du begiver dig ud i dybderne med en barytonukulele, indebærer det første skridt til at opnå den magiske ukulelelyd en særlig opmærksomhed på stemningen. Selv guitarleler og banjoleler er nemme at tune, hvis du ved hvordan man gør. Fra kromatiske tunere til tuning ved gehør, kan du helt sikkert finde en metode, der passer til dig. Og når din ukulele først er stemt, er du klar til at spille.
For at vise, hvor nemt det er at stemme din ukulele, fik vi Laurie til at lave en hurtig demo i studiet ved hjælp af dette overkommelige klip om tuning til ukuleler.
Først og fremmest skal du vide, hvad du sigter efter. Ukuleler kommer i alle forskellige former og størrelser, og nogle af dem skal stemmes anderledes. Standardstemningen er gCEA, og dette gælder for sopran-, koncert-, tenorukuleler og endda banjoleler.
Et lille "g" henviser til re-entrant ¬tuning, hvilket betyder, at dens tonehøjde ligger i det høje G. Hvis du er en guitarist, der ønsker at udforske skønheden ved ukulelen, kan det virke mærkeligt at have en højere tone på den nederste streng. Men for ukuleler er det normalt. De to ydre strenge spilles normalt ved højere tonehøjder på en ukulele, i modsætning til en lineær progression fra lav til høj, som det ses ved en standard guitarstemning.
Barytonukulelen er imidlertid en undtagelse. Barytoner er typisk indstillet DGBE og er ikke genindtrædende, hvilket betyder, at strengene faktisk går fra lav til høj.
Apropos guitarer - for musikere, der nyder den hybride karakter af en guitarlele er din tuning ikke meget anderledes. Guitarlele-tuningen har en standard-ukuleletuning på de øverste fire strenge - GCEA - med tilføjelsen af de to nederste strenge stemt AD. Basukuleler er stemt to en halv oktaver lavere, ved EADG, hvilket er det samme som en typisk basguitar.
En af de nemmeste og mest almindelige måder at stemme din ukulele på er med en elektrisk tuner. Clip-on tunere, som er særligt praktiske når du optræder, fastgøres til ukulelens hoved og giver mulighed for hurtige, nemme justeringer. Korg HeadTune clip-on tuneren, som er en tuner specifikt til ukuleler, har for eksempel en unik form, der passer perfekt til den kompakte ukuleleform.
Fordelen ved en kromatisk tuner er, at du kan se, hvor nøjagtig din tuning er. Når du har tændt for tuneren, skal du blot dreje stemmeskruerne i henhold til LED-måleren, som fortæller dig, om tonen er for skarp eller flad. Hvis du f.eks. stemmer den øverste A-streng (den tyndeste, højeste streng), og måleren signalerer, at tonen er Bb, B eller noget højere, så ved du, at du skal løsne strengen og gradvist slippe den i tonehøjden indtil den lander på A.
Hvis tuneren viser Ab eller noget lavere, så ved du, at du skal stramme strengen, hvilket gør tonehøjden gradvist højere. Glem ikke at kontrollere, at du drejer den rigtige stemmeskrue, da du jo ikke ønsker at justere den forkerte streng!
Hvis du spiller guitarlele, gælder den samme metode til tuning stadig, men du skal bruge en guitar-tuner i stedet for en ukulele-tuner, som er beregnet til fire strenge. En tuner som Boss TU-02 kromatiske clip-on tuner vil være tilstrækkelig, da den er beregnet til en række strengeinstrumenter, inklusiv både guitarer og ukuleler.
Med en kromatisk tuner kan du opnå enestående nøjagtighed, og den er også hurtig at bruge. Du vil have den ekstra sikkerhed for, at du er i harmoni, i stedet for at stole på din egen dømmekraft, hvilket gør det til en pålidelig tuning-metode for nybegyndere.
Den kromatiske tuner er perfekt til ukulelespillere, der lige er startet, men nogle musikere kræver letheden og bekvemmeligheden ved at stemme på en selvforsynende måde.
Et klaver, en stemmegaffel eller stemmepibe vil alle klare sagen for dig og give dig mulighed for at stemme dit instrument ved at lytte. Du kan stemme alle strengene på denne måde, eller hvis du synes det er nemmere, kan du stemme en enkelt streng og bruge den som grundlag for de andre tonehøjder. Hvad du dog har brug for, er et godt øre, da din tuning afhænger af det. Intet pres.
Lad os antage, at vi går efter en standard tuning (gCEA). Juster G-strengen, indtil den har samme tonehøjde som den tone, der spilles på enten klaveret, stemmegaffelen eller piben. Når de begge har helt den samme soniske justering, er du klar til de andre strenge.
Spil et A på G-strengen (det andet bånd) og brug denne tone som et spejl for den øverste A-streng. Deres tonehøjder skal matche perfekt, så fortsæt med at løsne eller stramme A-strengen, indtil du opnår en identisk lyd.
E-strengen er så stemt den modsatte vej. Spil et G på denne streng (tredje bånd) og drej dens skrue, indtil G'et lyder identisk med den nederste G-streng. Det lyder måske kompliceret, men det handler bare om at sikre, at E-strengens G er i harmoni med den nederste G-streng. Nemt.
Til sidst kommer vi til C-strengen. Skub fingeren til det fjerde bånd på denne streng, og så vil du lande på E. På samme måde, som du stemte på den forrige streng, skal du justere C-strengen, indtil E'et matcher tonehøjden på E-strengen ved siden af.
Hvis du spiller et par forskellige akkorder burde du kunne høre, om strengene måske har brug for lidt ekstra opmærksomhed, men forhåbentlig lyder de alle perfekt stemt. Når du først spiller akkorder med ren stemt fornøjelse, så er du klar.
Denne metode kan være lidt mere tidskrævende til at begynde med, men det er en nyttig måde at træne dit øre på. Og når du er oppe på scenen og optræder, og du bemærker, at en streng ikke længere stemmer, giver denne metode mulighed for hurtige og nemme justeringer, der ikke kræver noget ekstra udstyr.
SE TUNERE >
SE UKULELER >